Odkrywamy sarmacką kuchnię

Fundacja Cyfrowa Innowacja zrealizowała projekt
„Warsztaty kulinarne - odkrywamy sarmacką kuchnię szlachty, mieszczan i chłopów".  Jego realizacja była możliwa dzięki wsparciu w ramach programu grantowego "Polska dziś i jutro".

Głównym zadaniem projektu było przeprowadzenie warsztatów kulinarnych. Uczestnicy odkryli na nowo kuchnię z okresu przedrozbiorowego.
Celem projektu jest propagowanie staropolskiej kultury kulinarnej. W ramach warsztatów odbyła się promocja wiedzy na temat historii i tradycji polskiej kuchni z okresu od XVI do XVIII wieku. Ponadto celem zajęć było pielęgnowanie wartości związanych z sarmacką kuchnią. 

W trakcie warsztatów uczestnicy zostali zapoznani z dziedzictwem kulinarnym związanym z kulturą szlachecką i mieszczańską Rzeczypospolitej Obojga Narodów w szczególności regionu Kujaw i Pomorza. W tym celu użyte zostały zarówno nowoczesne technologie oraz przeprowadzone zajęcia manualne. 

Dodatkowo celem zadania było poszerzanie wiedzy na temat tradycji związanej z piernikarstwem m.in. wyrobem piernika, doborem odpowiednich składników oraz poznaniem zapomnianych zawodów, które połączone są z wypiekiem piernika np. snycerstwo. W warsztatach wzięło udział ponad 400 osób.

Przepisy i dodatkowe informacje o projekcie dostępne na stronie: https://cyfrowainnowacja.org/projekty/

Podobne artykuły

Kultura w potrzebie, start programu już 2 kwietnia!

Wikipedia na Kurpiowszczyźnie 2024