Aktywizacja przy kuchennym stole

Celem projektu realizowanego przez Fundację Follow the Quality było wyrównywanie szans zawodowych osób pozostających w trudnej sytuacji życiowej, poprzez stworzenie przestrzeni do aktywizacji zawodowej.
 28 uczestników projektu, mieszkańców woj. pomorskiego, skorzystało z poradnictwa zawodowego oraz podnoszenia kompetencji zawodowych dzięki uczestnictwu w bezpłatnym szkoleniu kulinarnym. Aktywizacja zawodowa uczestników projektu miała formę specjalistycznego poradnictwa zawodowego (zarówno indywidualnego, jak i grupowego) oraz podnoszenia kompetencji i kwalifikacji zawodowych w obszarze gastronomii (stacjonarne szkolenie kulinarne z częścią teoretyczną i praktyczną – 16 godz.). Doradztwo zawodowe odbyło się online z wykorzystaniem narzędzi pracy zdalnej (4 godz. szkolenie grupowe i po 45 min konsultacji indywidualnych). 

Zrealizowane cele w zakresie doradztwa wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych:
- nauka aktywnego poszukiwania zatrudnienia,
- techniki automotywacji,
- komunikacja werbalna i niewerbalna,
- autoprezentacja,
- rozmowy kwalifikacyjne,
- wykorzystanie Internetu w poszukiwaniu pracy,
- aktywizacja na rynku pracy przez podejmowanie działalności gospodarczej,
- poznanie instytucji wsparcia rozwoju zawodowego przez samokształcenie.

Ww. projekt zrealizowano w ramach programu grantowego "Odpowiedzialni Społecznie".

Podobne artykuły

Kultura w potrzebie, start programu już 2 kwietnia!

Wikipedia na Kurpiowszczyźnie 2024